Minden ami fontos

Megszüntetne a kormány az Országos Meteorológiai Szolgálatot, jön a HungaroMet

December 31-től megszüntetné a kormány az Országos Meteorológiai Szolgálatot, helyette pedig az állami időjárási szolgáltatási feladatokat a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. venné majd át. A lépéssel párhuzamosan 25 kormányrendeletet módosítanak, valamint a kiadott törvénytervezet meghatározza azt is, hogy mely magán szereplők folytathatnak majd időjárási szolgáltatást Magyarországon.

Az Energiaügyi Minisztérium közzétette legújabb törvénytervezetét, melynek értelmében 100%-os állami tulajdonban lévő HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. veszi majd át az Országos Meteorológiai Szolgálat összes feladatát, amely így 2024. január 1-től meg is szűnik. Valamint az új cég veszi át a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. által végzett környezetvédelemmel kapcsolatos közfeladatokat, szakmai projekteket, az azokhoz kötődő magánjogi jogok és kötelezettségeket, valamint a feladatok ellátásához szükséges foglalkoztatotti állományt és eszközöket.

Az előterjesztés viszont alapjaiban befolyásolja a Magyarország területén meteorológiai tevékenységet folytató szervezetek – beleértve a természetes és jogi személyeket, állami szerveket és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezeteket – működésére is. Emellett a nemzetközi szerződésekből adódó meteorológiai feladatok ellátására is kiterjed.

Az értelmező rendelkezések részletesen definiálják a meteorológiai tevékenységekkel kapcsolatos fogalmakat és szabályokat. Például, a rendelet hatálya alá tartozó meteorológiai adatoknak hiteles meteorológiai adatoknak kell lenniük, amelyeket minőségirányítási rendszerrel rendelkező szervezet kalibráló laboratóriumban működtet. Ha a nyilvánosság meteorológiai tájékoztatására irányuló tevékenység során, a piaci szereplők nem felelnek meg ennek a követelménynek, akkor az eredményeiket, előrejelzéseiket stb. a „nem hiteles adat” kifejezés használatával megjelölve tehetik majd csak elérhetővé és szolgáltathatják más felé.

Az állami meteorológiai tevékenység körében a HungaroMet felelős a nemzeti meteorológiai adatbázis működtetéséért, elemzéséért és az állami rendezvények, repülések, valamint vízgazdálkodási feladatokhoz szükséges meteorológiai adatok és információk biztosításáért.

A rendelet részletesen szabályozza, hogy ki végezhet meteorológiai szolgáltatási tevékenységet: a jövőben erre csak okleveles meteorológusoknak, valamint olyan jogi személyeknek vagy gazdálkodó szervezeteknek, akik okleveles meteorológusokat alkalmaznak lesz lehetőségük.

A nemzeti meteorológiai adatbázis adatgazda feladatait a HungaroMet látja el. A rendelet meghatározza az adatokhoz való hozzáférés és azok használatának szabályait, beleértve az adatok védelmét is. Ennek része az is – ami a piaci szereplőknek új helyzetet teremthet – , hogy bár ingyenesen hozzáférhetővé teszi a cég az adatait a meteorológiai közadat portálon, de

ha azok felhasználásával egyedi, hozzáadott értéket tartalmazó szolgáltatást végez, a hozzáadott érték előállításának költségét jogosult a felhasználótól igényelni.

A rendelet meghatározza a jogi következményeket azok számára, akik nem tartják be a meteorológiai tevékenységekre vonatkozó szabályokat és előírásokat. Ezek közé tartozik a pénzbírság, a tevékenység felfüggesztése vagy a meteorológiai jogosultságok visszavonása is.

Összesen 25 másik rendeletet is módosítani kell az OMSZ megszűnése miatt, amelyekben mindenhol a HungaroMet nevét kell feltüntetni.

A társadalmi egyeztetés december 8-ig tart.

Forrás:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20231201/megszunteti-a-kormany-az-orszagos-meteorologiai-szolgalatot-teljes-atalakulas-jon-az-idojaras-jelentesnel-655163

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search