Minden ami fontos

Mit jelképez az adventi koszorú négy gyertyája?

Az advent a november 30-ához, azaz Szent András napjához legközelebb eső vasárnaptól számított négyhetes időszak, azonban 2023 egy kicsit eltér a korábban megszokottaktól. 

Ezúttal ugyanis a december 3-i vasárnapra esik advent első vasárnapja, ami azt jelenti, hogy éppen 24-én ér majd véget a várakozás időszaka. Ez azt jelenti, hogy  december 24-én délelőtt még adventet ünnepeljük a templomokban, de az este már Jézus születéséről szól. Az adventi koszorú négy gyertyája Jézus eljövetelének közeledtét szimbolizálja, és mindegyiknek megvan a maga jelentése. 

Az első a hitet jelképezi, Isten a megváltást elsőként ugyanis Ádámnak és Évának ajánlotta fel, így ez a hit szimbólumává vált. A katolikusoknál az első gyertya lila színű, amely a bűnbánatra utal, és azt idén december 3-án, e hét vasárnapján gyújtjuk meg. 

A koszorún minden egyes gyertyának saját jelentése van:

  1. Az első gyertya Ádámot és Évát szimbolizálja, akiknek Isten elsőként ígérte meg a megváltást; ezért ez a gyertya a hit jelképe.
  2. A második gyertya a zsidó népet szimbolizálja, akiknek Isten megígérte, hogy közülük való lesz a Messiás; ezért ez a gyertya a remény jelképe.
  3. A harmadik, rózsaszínű gyertya Szűz Máriát szimbolizálja, aki megszülte Jézust; ezért ez a gyertya az öröm jelképe.
  4. A negyedik, utolsó gyertya Keresztelő Szent Jánost szimbolizálja, aki Jézus közelgő eljöveteléről és a bűnbánatról prédikált a népnek; ezért ez a gyertya a szeretet jelképe.

Az adventi időszak a keresztények szemében a Jézus eljövetelére való várakozás és lelki felkészülés ideje, amikor a fenti négy tulajdonságokat, a hitet, a reményt, az örömöt és a szeretetet kell erősíteniük magukban. Az utolsó vasárnap a négy gyertya együttes lángja a Jézus születésekor szétáradó világosságot, azaz ezeket a tőle kapott erényeket testesíti meg.

A gyertyák színeinek külön jelentésük van, ugyanis hagyományosan három lila és egy rózsaszínű gyertya áll a koszorún. A katolikus vallásban a lila szín a bűnbánat, a rózsaszín az öröm színe. Az első, a második és a negyedik vasárnap a lila gyertyákat kell meggyújtani. A rózsaszínű a harmadik adventi vasárnapon, a Gaudete vasárnapon lobban lángra, ugyanis Szűz Mária jelképeként ez az öröm napja. Manapság az üzletekben nem olyan elterjedt a lila és rózsaszín adventi koszorú, pusztán azért, mert ebből a két színből nehéz a mai elvárásoknak megfelelő, szép és ízléses asztali dekorációt készíteni. Egyszínű gyertyák esetében a harmadik szál különlegességét egy kis szalaggal vagy egyéb dísszel szokták jelezni. Jóllehet, a többi közül eltérő gyertyát sokan utolsóként gyújtják meg, akik nem ismerik a koszorú szimbolikáját.

Forrás:

https://magyarnemzet.hu/belfold/2023/12/mi-a-jelentosege-az-elso-gyertyanak-az-adventi-koszorun-es-miert-olyan-fontos

és

https://lexiq.hu/adventi-gyertyak

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search