Minden ami fontos

A palackozott víz több ezer nanoműanyagot tartalmaz

Egy úttörő új tanulmányban a kutatók felfedezték, hogy a boltokban árusított palackozott víz a korábban becsültnél 10-100-szor több műanyagdarabot tartalmazhat – olyan végtelenül apró nanorészecskéket, amelyek nem láthatók mikroszkóp alatt.

Az emberi haj átlagos szélessége ezredik részén a nanoműanyagok olyan kicsik, hogy az emésztőrendszer szövetein vagy a tüdőn keresztül a véráramba vándorolnak, és potenciálisan káros szintetikus vegyi anyagokat juttatnak el a szervezetben és a sejtekbe – állítják szakértők.

Egy liter víz – ami két normál méretű palackozott víznek felel meg – átlagosan 240 000 műanyagszemcsét tartalmazott hétféle műanyagból, amelyek 90%-a nanoműanyag, a többi pedig mikroműanyag volt az új tanulmány szerint.

A mikroműanyagok olyan polimer töredékek, amelyek 0,2 hüvelyknél (5 milliméter) és 1/25 000 hüvelyk (1 mikrométer) méretűek. Bármi, ami kisebb, az nanoműanyag, amelyet a méter milliárdod részében kell mérni.

„Ez a tanulmány, azt kell mondanom, rendkívül lenyűgöző. Az a sok munka, amit ebbe belefektettek, valóban elég mélyreható volt… áttörésnek nevezném” – mondta Sherri „Sam” Mason, a Pennsylvania állambeli Erie állambeli Penn State Behrend fenntarthatósági igazgatója, aki nem vett részt a tanulmányban.

Az új felfedezés megerősíti a régóta fennálló szakértői tanácsokat, hogy üveg- vagy rozsdamentes acél tartályokból igyanak csapvizet, hogy csökkentsék a kitettséget, mondta Mason. Ez a tanács kiterjed más műanyagba csomagolt élelmiszerekre és italokra is – tette hozzá.

„Az emberek nem úgy gondolnak a műanyagokra, mint a váladékra, pedig hasonlítanak arra.

„Majdnem ugyanúgy, ahogy mi folyamatosan hullatjuk a bőrsejteket, a műanyagok is folyamatosan leválnak apró darabkákról, amelyek letörnek, például amikor kinyitod a műanyag edényt a boltban vásárolt salátának vagy egy műanyagba csomagolt sajtnak.”

Hány nanoműanyag van?

Mason volt a társszerzője egy 2018-as tanulmánynak , amely először mutatta ki mikro- és nanoműanyagok jelenlétét a 11 különböző márka által kilenc országban értékesített palackozott vízminták 93%-ában.

A korábbi tanulmányban Mason azt találta, hogy minden szennyezett liter víz átlagosan 10 műanyagszemcsét tartalmaz, amelyek szélesebbek, mint egy emberi hajszál, valamint 300 kisebb részecske. Öt évvel ezelőtt azonban nem lehetett elemezni ezeket az apró foltokat, vagy felfedezni, van-e több.

„Nem arról van szó, hogy nem tudtuk, hogy létezik nanoműanyag. Egyszerűen nem tudtuk elemezni őket” – magyarázta Mason.

A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban hétfőn megjelent új tanulmányban a Columbia Egyetem kutatói egy új technológiát mutattak be, amely képes meglátni, megszámolni és elemezni a palackozott vízben lévő nanorészecskék kémiai szerkezetét.

A legfrissebb tanulmányt készítő csapat a literenkénti 300 helyett 110 000 és 370 000 között van, ha nem magasabb, az Egyesült Államokban eladott három népszerű vízmárkában a műanyag részek tényleges száma. (A szerzők nem voltak hajlandók megemlíteni, hogy mely palackozott víz márkákat vizsgálták.)

Teljes cikk itt olvasható:

https://edition.cnn.com/2024/01/08/health/bottled-water-nanoplastics-study-wellness/index.html

Kép forrása: Magyar Nemzet

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search