Minden ami fontos

Késő-római Kikötőerőd Kiállítás, Dunakeszi

A Késő-római Kikötőerőd Kiállításon a látogatók a római katonai erődítmények álló romjaival, és az  előkerült régészeti leletekel találkozhatnak.

Az ókori Pannoniának négy légiós települése volt: Vindobona (Bécs), Carnuntum (Bad Deutsch-Altenburg), Brigetio (Komárom) és Aquincum. Esztergomban a római erőd a bazilika alatt van.

A limes magyarországi szakaszának gyöngyszeme a Dunakeszin, magántulajdonban lévő kiserőd romja és az abban létrehozott Kiállítóhely.

Késő-római Kikötőerőd Kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen azért készült, hogy az itt található közel 1700 éves műemléket érdekesen, hitelesen mutassa be és mint az egyetemes kultúránk különleges részét hozzáférhetővé tegye minden érdeklődő számára. A dunakeszi rév közelében, a hangulatos folyóparti utcán sétálva a Duna sor 28. számú ház kertjében és alagsorában tekinthető meg a Valentinianus kori (Kr.u.364-375) római erőd hihetetlen épségű, eredeti déli szárnya, valamint megmaradt látványos falai. A kiállítás bemutatja még az erőd történetét és a területén előkerült régészeti leleteket, valamint a Magyar Nemzeti Múzeumból kapott műkincseket és dr. Visy Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem régészprofesszora által összeállított, a Római Birodalom történetét részletesen feldolgozó, ismeretterjesztő tablókat.

Az erődítmény – latin nevén Contra Constantinam – két őrtoronyból és az általuk közrefogott kikötőből állt, ahol a rómaiak dunai flottájának, a Classis Flavia Pannonicának a hajói is kikötöttek. A dunakeszi kikötőerőd a Duna bal partján épült azzal a céllal, hogy az itt élő kvád és szarmata szövetségesek területén elhelyezkedve védje a dunai limest. Építését a pannóniai születésű, s így a területet jól ismerő, Kr. u. 364-ben trónra kerülő Valentinianus császár rendelte el. Feladatát nem láthatta el hosszú ideig, mivel Valentinianus halálát követően a rómaiak 378-ban vereséget szenvedtek a gótoktól, akik néhány éven belül átvették az irányítást a Kárpát-Medencében.

Családi ház alagsorából műemlék
A dunakeszi késő római kori kikötőerőd 2004 óta műemlék, mely Hirschberg Attila házának alagsorában, a család nappalija alatt található. Hirschberg Attila 1995-ben vette meg a telket a Duna-parton, majd hét év múlva elkezdett építkezni és az alapozásnál a markológép foga beleakadt valamibe. Előkerült a római erőd fala, majd egy saroktorony is, mely épület teljes déli szárnya alattuk húzódik. A terület a Magyar Nemzeti Múzeum ásatási körzete, és régésszel egyeztetve kiderült, vagy betemeti, vagy feltárják. Hirschberg Attila ez utóbbit választotta.

Hat évvel később Hirschberg Attila felkereste az önkormányzathoz tartozó összes iskolát, mondván, ha vállalják, hogy minden egyes diákot elhoznak az erődbe ingyenes történelemórára, akkor ő itt kialakít egy tárlatot. Vállalták. A kiállítás 2009 szeptemberében nyílt meg a Magyar Nemzeti Múzeum közreműködésével.

2008 nyarán a Pannóniai Limes többi Magyarországon található helyszínével együtt bekerült az UNESCO Világörökség előkészítő programjába. Hirschberg Attila Visy Zsolt professzorral közösen hozta létre a Magyar Limes Szövetséget, hogy a Duna menti római kori határszakasz a világörökség része lehessen. A folyó 417 km-es szakaszán végighúzódó római határt, a limest Ripa Pannonica in Hungary néven nevezték a címre. Az erőd látható maradványai Dunakeszit is UNESCO világörökségi helyszínné tehették volna (még az UNESCO tentatív listáján mint várományosi helyszín megtalálható), ha azt mindenki támogatja.

Nyitvatartás: A kiállítás előzetes bejelenkezéssel, idegenvezetéssel, csoportosan minimum 15 és maximum 50 fő között látogatható.

Jegyárak: Felnőtt, csoportos látogatás idegenvezetéssel 1400 Ft/fő, nyugdíjas, csoportos látogatás idegenvezetéssel 1000 Ft/fő.

 

Forrás:

https://csodalatosmagyarorszag.hu/latnivalok/muzeumok/keso-romai-kikotoerod-kiallitas-dunakeszi/

 

 

Következő TV-műsorok

Események nem találhatóak

Sportesemények

Események nem találhatóak
Hirdetések

Professzionális zenekarok hangosításától a házi diszkóig mindenben profik vagyunk!

Állás

Dohányboltba, dunakeszi munkahelyre munkatársat keresünk 8 órás munkaidőre!

Állás

A Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. azonnali kezdéssel, hosszú távú munkalehetőséget kínál az alábbi munkakör betöltésére:

Tovább

Dunakeszi, Veresegyház, Fót Göd városok hírei és hirdetései!

Dunakeszi Járás hírportálja!

Pest megye 5. számú egyéni választókörzet városainak tudósítója!

Keszi Channel: hírek, hirdetések Kábeltelevízión és interneten!

2120. Dunakeszi Fő út 70.
Postacím: 2122. Dunakeszi Pf. 7.


Fax: +36 (27) 392 193
Tel.: +36 (20) 222 9990

© 2018 Keszi Channel

Search